24 mei 2018 | Koolhydraat arm
Koolhydraat arm. De naam vertelt natuurlijk al wat het voor een dieet is: koolhydraatarm. Die koolhydraten die je dan schrapt, vervang je door eiwitten en door vetten. Dit dieet lijkt wel hét dieet om af te vallen, maar is dat ook wel echt een goed idee?
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn één van de drie belangrijkste macronutriënten waar onze voeding uit opgebouwd is. Als je verder inzoomt op de structuur, zie je dat ze zijn opgebouwd uit mono- en disachariden. Suikers dus. Ook zetmeel zijn belangrijke koolhydraten en samen met de suikers leveren zij de brandstof voor ons lichaam. Koolhydraten zijn dus best wel belangrijk, want zonder brandstof, geen leven.
Een koolhydraat arm dieet is gemaakt om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk gewicht te verliezen, maar persoonlijk zet ik er mijn vraagtekens bij. Om iets koolhydraat arm te kunnen noemen wordt er minder dan 150 gram gegeten. Wat koolhydraten ook kunnen veroorzaken is het vasthouden van vocht. Ik vraag me dan af of het niet juist het vocht is wat er zo snel van af gaat. Ook is het vaak zo dat je juist niet afvalt doordat je aan een dieet begint, maar juist omdat je beter op je voeding gaat letten.
Voordelen
In onderzoeken zijn vaak gezondheidsvoordelen naar voren gekomen. Zo zou er meer gewicht verloren worden tijdens het volgen van een koolhydraat arm eten en dat gewichtsverlies zou juist op de buik plaatsvinden. Ook het HDL-cholesterol zou verhoogd worden en het LDL-cholesterol juist verlaagd. Daarnaast zouden de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en het insulinepijl ook op niveau blijven. Iets wat heel goed is.
Nadelen
Er lijken dus eigenlijk alleen maar voordelen aan te zitten. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan. Een van de belangrijke macronutriënten wordt namelijk geschrapt en daarvoor wordt er extra eiwit of vet toegevoegd. Dit zijn vaak verzadigde vetten. Dat is natuurlijk een nadeel, maar veel eiwitten zijn ook belastend voor de nieren. Ook het missen van suikers is gevaarlijk, omdat je hersenen glucose nodig hebben om te kunnen werken.
Ook zou je sneller last kunnen krijgen van het jojo-effect. Het kan namelijk zo zijn dat je weer extra aankomt zodra je weer begint met koolhydraten te eten. Dat is natuurlijk iets wat je echt niet wilt.
Als laatste nadeel is het voor ons, Nederlanders, heel erg moeilijk vol te houden. In de zomer als het warm is, is er geen enkel probleem om salade te eten en fruit. Zodra het winter wordt, eten we graag comfort food, stamppotten en pasta. Natuurlijk niet echt koolhydraat arm. Het zou dus zeker een probleem kunnen zijn in de winter om koolhydraat arm te eten. Ook het drinken van frisdrank en alcohol is niet toegestaan, iets waar wij wel van houden.
Conclusie
Koolhydraat arm eten lijkt voor mensen dé oplossing, omdat je er snel veel gewicht mee zou kunnen verliezen. Ook zou het ervoor zorgen dat juist het goede cholesterol aan wordt gewakkerd. Wel moet er rekening worden gehouden met restricties, omdat sommige dingen gewoon echt niet in een koolhydraat arm dieet passen.
Ik ben zelf niet zo’n fan van koolhydraat arm eten, omdat het een jojo-effect zou kunnen veroorzaken, het moeilijk vol te houden en je glucose, wat je nodig hebt voor je organen en vooral je hersenen, schrapt. Je moet natuurlijk altijd doen waar jij gelukkig van wordt en als dat het eten is van weinig koolhydraten, dan moet je dat doen.
Gezonde groet,
Edith
Dit zal je ook interesseren