26 oktober 2017 | Waardoor heb jij een eetbui?
Hoofdoorzaken
- Psychisch: eten uit emoties, als troost of verdoving.
- Fysiek: eetbuien die ontstaan vanuit lichamelijke behoefte. Dit kan komen wanneer je te lang te weinig gegeten hebt en jouw lichaam jou aanspoort om te gaan eten.
- Een gewoonte: je hebt een gewoonte ontwikkeld die wordt geprikkeld bij een bepaalde situatie, dagindeling of bepaalde voeding die hoort bij eetbuien.
Eten om gevoelens te reguleren
Emotie-eten, ik vermoed dat we hier allemaal mee te maken hebben (gehad). Als kind iets lekkers na een vervelende gebeurtenis, als troost of juist als beloning voor een mooi rapport! Een zak snoep voor een mijlpaal of behaald doel, bijvoorbeeld een uitgelopen vierdaagse. Jouw lievelingsmaaltijd als beloning omdat je zo hard hebt gewerkt.
Eten vanuit lichamelijke behoefte
Het is niet alleen het verdoven, verzachten of vermijden van bepaalde gevoelens die iemand aanzet tot het hebben van eetbuien. Ook kunnen eetbuien ontstaan vanuit lichamelijke behoefte. Wanneer je niet eet, te weinig eet, maaltijden overslaat, te lang uitstelt of (veel) meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt, dan kan het zijn dat jouw lichaam je aanzet tot eten om in korte tijd zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Zie het als een soort natuurlijke reactie van het lichaam dat er alles aan doet om te ‘overleven’. Jij weet natuurlijk dat er voedsel beschikbaar is, maar jouw lichaam – integendeel – weet dat niet.
Advies
- Mijn eerste advies om eetbuien te verminderen is inzicht te verkrijgen in de oorzaken die er bij jou voor zorgen dat je een eetbui ontwikkelt.
Het bijhouden van een dagboek kan hierbij helpen. Schrijf hierin op wanneer je een eetbui hebt gehad, wat er die dag allemaal is gebeurd, hoe je je hierbij voelde, welke gedachten vooraf gingen en wat je hebt gegeten. Misschien ontdek je zelf een patroon en kan je deze zelfstandig of met behulp van vrienden en familie doorbreken. Lukt dit niet, schakel dan de hulp in van een professional. Dit kan de huisarts zijn, een diëtiste of een maatschappelijk werker of psycholoog.
- Het tweede advies is om direct te stoppen met compenseren na een eetbui!
De kans is groot dat je je slecht voelt na een eetbui en wil je dit ‘goedmaken’ door extra te sporten, niet te eten of heel weinig te eten. Vaak houd je zelf de eetbuien in stand door erna te compenseren door extra te gaan sporten of minder te eten. Hierdoor krijg je weer extra ‘honger’ of trek waardoor je de behoefte aan een grote hoeveelheid voedsel, oftewel een eetbui, weer aanwakkert.
- Als aanvulling op bovenstaand advies: stop met lijnen
Probeer niet zo weinig mogelijk te eten om wat kilo’s kwijt te raken, je werkt het tegenovergestelde juist in de hand. Hierboven staat omschreven dat het lichaam om energierijk voedsel gaat schreeuwen als je te lang, te weinig eet. Eet dus met regelmaat, dit kan zijn: drie hoofdmaaltijden – ontbijt, lunch en diner – en drie tussendoortjes. Wees niet bang dat je hiervan aankomt, als jij de eetbuien op deze manier onder controle krijgt zal je juist sneller wat afvallen. Natuurlijk hoef je niet áltijd verantwoord te eten, je ‘mag’ op zijn tijd ook wel eens iets lekkers.
- Leer omgaan met saboterende gedachten
“Ik heb nu toch al slecht gegeten, dan kan ik net zo goed nog meer eten” of “De dag is al verpest, nu maakt de rest ook niet meer uit” of “Ik kan het niet, dus kan ik er maar beter aan toegeven”. Schrijf deze gedachten op in jouw dagboek. Kijk er op een later moment wanneer je je weer goed voelt naar en wees kritisch. Klopten deze gedachten wel echt? Op deze manier ga je ze leren herkennen en kan je leren er wel kloppende en gezonde gedachtes tegenover te zetten. - Stop niet met falen, stop met niet te wíllen falen!
Dit is een goed advies die op ieder aspect in het leven van toepassing is en eentje waaraan ik mijzelf vaak moet herinneren. Je faalt nooit, alleen als je stopt met proberen. En wat nou als je wel faalt? Dat is een levensles. Trek daar je lering uit en breng dat in de praktijk. Het lukt je hoogstwaarschijnlijk niet in één keer, maar dat is niet erg! Wees niet te streng voor jezelf wanneer het niet lukt. - Mijn laatste advies is om bij de drang naar een eetbui afleiding te zoeken.
Onderneem iets actiefs, ga een stukje wandelen, gooi je creativiteit los of doe iets leuks met vrienden of familie. Praat er eventueel over met iemand, hoe moeilijk dat ook is. Je vindt het iets waarvoor je je moet schamen, iets walgelijks en vooral iets wat ‘normale’ mensen niet doen… Dat is NIET waar! Emotie-eten is bij de meesten bekend. Misschien niet in de mate waarin jij het doet, maar mensen – vooral zij in jouw omgeving – staan ervoor open en willen je echt steunen. Probeer iemand in vertrouwen te nemen. Wanneer je jezelf isoleert, loop je een groter risico dat het probleem meer uit de hand zal lopen. Laat jouw omgeving jou steunen!
Sportieve gezonde groet,
Miranda
Wat je ook zal interesseren
- Online trainen
Abs Attack 21 dagen Challenge